Valós időben is lehet küzdeni igazi rallyversenyzők ellen

2023. szeptember 27. | Technika

A Driver 21-ből a Magyar Telekom és a HUMDA közreműködésének köszönhetően már 2022-ben is ízelítőt kaptunk a Digital Twin projekt révén. A WHB Győr Rally alkalmával élesben is ki lehetett próbálni a fejlesztést.
A Driver 21 projekt már a tavalyi évben is megvalósult a Magyar Telekom és a HUMDA közreműködésének köszönhetően. A program a Hungaroroing 5G lefedettségét promótálva az autóba szerelt 5G eszközökkel valós időben tudták nyomon követni az autókat. A hálózat kis késleltetését kihasználva pedig a valós autóversenyzőkkel egy digitális térben tudnak versenyezni a szurkolók.

A projekt a WHB Győr Rally-ra ért be, ahol a Széchenyi István Egyetemnek köszönhetően egy továbbfejlesztett verziót ki is lehetett próbálni. Öt kiválasztott versenyautóba speciális helymeghatározó eszközöket telepítettek, ezek centiméter pontosággal követik az autók helyzetét, és az adatokat az 5G hálózaton továbbítják a megfelelő helyre. Ezeket az adatokat a virtuális térben, egy szimulátorban használják fel, és így jöhet létre a valós idejű versenyzés a gyorsasági szakaszon éppen futó autók ellen.

A projekt sikerességét megmutatja, hogy a fejlesztők a késleltetés mértékét képesek voltak a minimális szinten tartani. A Driver21 egy olyan projekt, ami a megvalósíthatóságot mutatja be, a fejlesztők a jövőben számos újítást terveznek: többek között pontosítanák a GPS-eket, hatékonyabbá tennék az orientáció megfelelő kiszámítását és átadását, illetve fejlesztenének a 3D modellek részletein.

Friss hírek

Újra a Mecsekbe látogatnak a ralisok

Újra a Mecsekbe látogatnak a ralisok

Júniusban ismét a rali szerelmesei vehetik birtokba Baranyát. Ahogyan az elmúlt évben, ezúttal is a nyár első hónapjában rendezik meg a Mecsek Rallye-t, idén 57. alkalommal. A Pécs környéki aszfaltos utak június 13-15-e között ismét várják azt a csaknem 150 versenyzőpárost, akik a különböző sorozatokban, a két nap alatt összesen 12 gyorsasági szakaszon mérik össze tudásukat. Idén két, teljesen új formátumú szakasz biztosítja majd a változatosságot a régi klasszikus szakaszok mellett: Pécsvárad-Komló, illetve Abaliget-Orfű-Árpádtető ilyen formában még nem szerepelt a programban.

A HUMDA lett az Országos Rally Bajnokság promótere

A HUMDA lett az Országos Rally Bajnokság promótere

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. lett az Országos Rally Bajnokság (ORB) promótere. Az Ügynökség 2023 óta névadó támogatója a versenysorozatnak, a jövőben pedig a HUMDA kiemelt feladata lesz promóterként, hogy a jól bevált nemzetközi példák alapján minőségi, eladható termékké formálja a HUMDA Országos Rally Bajnokságot. A legfontosabb célok közé tartozik, hogy a szervezők minden esetben szavatolják a nézők, a versenyzők és a rendezvényen dolgozók biztonságát.