Újra a Mecsekbe látogatnak a ralisok

2024. június 10. | Hírek

Júniusban ismét a rali szerelmesei vehetik birtokba Baranyát. Ahogyan az elmúlt évben, ezúttal is a nyár első hónapjában rendezik meg a Mecsek Rallye-t, idén 57. alkalommal. A Pécs környéki aszfaltos utak június 13-15-e között ismét várják azt a csaknem 150 versenyzőpárost, akik a különböző sorozatokban, a két nap alatt összesen 12 gyorsasági szakaszon mérik össze tudásukat. Idén két, teljesen új formátumú szakasz biztosítja majd a változatosságot a régi klasszikus szakaszok mellett: Pécsvárad-Komló, illetve Abaliget-Orfű-Árpádtető ilyen formában még nem szerepelt a programban.

 

A hazai autósport legrégibb múltra visszatekintő eseménye elmaradhatatlan színfoltja a Magyar Nemzeti Autósport szövetség versenynaptárjának, mely az FIA European Historic Rally Championship, a CEZ, a Mitropa Rally Cup és az MNASZ HUMDA Országos Rally Bajnokság valamennyi osztályának hivatalos bajnoki fordulója is egyben.

A versenykiírás a különböző kategóriákat rövidítéssel jelöli, melyek a következők:

EHRC: Historic Európa-bajnokság

HIST OB: magyar historic bajnokság

Rally1 ORB: magyar ralibajnokság I. osztály – modern autók, melyek megfelelnek az aktuálisan alkalmazott szabályoknak

Rally1 ORC: magyar bajnokság – lejárt homologizációjú autók

ORB2, ORB3: utánpótlásmezőny

 

Pécs polgármestere, Péterffy Attila, valamint a PSN Zrt. csapata, Máté János vezérigazgató vezetésével elkötelezetten dolgozik azért, hogy a hagyomány folytatódjék és továbbra is sokan szurkoljanak kedvenceiknek a pályák szélén, természetesen biztonságos körülmények között. Ennek érdekében a szakaszokon kiemelt nézői pontokon biztosítják a szórakozást, ahol a tisztaságra és a rendezett körülményekre is különös figyelmet fordítanak a rendezők.

 

A nézőket a versenypályán kívül egyéb érdekes programok is várják. Június 5-étől tíz napon keresztül látogatható a versenyautó kiállítás az Árkádban. A Széchenyi tér idén is fontos központja lesz az eseményeknek. Ahogy minden évben, innen rajtol el ünnepélyes keretek között és itt is ér célba majd a mezőny. Pénteken tíz Trabantot is láthat majd itt a közönség, amelyek pénteken be is csatlakoznak majd a versenybe. A kicsiket szombaton az Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a HUMDA közös projektje, a Közlekedésbiztonsági park várja játékos, ügyességi feladatokkal.

 

Bár a valódi benzingőzös program csak pénteken kezdődik, csütörtökön a 16 órakor kezdődő bakonyai teszten már beindulnak a versenymotorok, hogy az utolsó beállításokat is elvégezzék a csapatok. Pénteken kezdődik az éles megmérettetés, elsőként az ORB2 és ORB3 számára, akik még aznap teljesítik is a nekik szánt verseny programot.

Pénteken 13 órától az Európa-bajnokságban induló történelmi versenygépeké lesz először a terep, majd az Országos Historic-bajnokság mezőnye gurul a pályára. Őket követik a modern autók a három különböző helyszínen kijelölt szakaszokon, amit két alkalommal teljesítenek, összesen 79,1 verseny kilométeren.

 

Pénteki szakaszok és nézői pontok:

Hatos – Trfortpuszta

Pécsvárad-Komló szakasz – nézői pont: Zobákpuszta

Árpádtető – Camping szakasz – nézői pont: Lapisi elág, ami Remeterét felől megközelíthető

És akinek még nem volt elég az aznapi látvány, az Árkád melletti Centrum parkolóban kialakított éjszakai gyűjtőállomáson minden autót egy helyen lehet megtekintheti.

A Széchenyi téren délben érkeznek célba az ROB2 és ORB3 versenyzői ahol a díjkiosztót követően a Historic EB és a modern autós, első osztályú, nemzetközi mezőny következik a helyszínen 13:30h-tól rajtceremóniával. Komló Városában este nyolc órától a főutcán kialakított zónában köszönthetik az érdeklődők a verseny mezőnyét.

 

Szombaton reggel aztán újra folytatódik a versengés szintén három szakaszon, amit ezen a napon is kétszer tesznek meg a versenyzők.

Golgota – Hetvehely szakasz – nézői pont: Bakonya erdészház

Abaliget – Árpádtető szakasz – nézői pontok: Strand parkoló, Orfű tetői elág, Remeterét

Trefortpuszta – Hatos.

Szombaton az első autó fél 5-kor halad majd át a Széchenyi téri céldobogón.

Idén két, teljesen új formátumú szakasz biztosítja majd a változatosságot a régi klasszikus szakaszok mellett: Pécsvárad-Komló, illetve Abaliget-Orfű-Árpádtető ilyen formában még nem szerepelt a programban.

 

A szervező bizottság tagjai büszkék arra, hogy a tavalyi futam elnyerte az „év versenye” címet és az FIA is elismerően nyilatkozott a Mecsek Rallye-ról. Szeretnénk, ha ebben az évben is hasonló sikerrel zárulna a rendezvény. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy minden idelátogató sport szerető néző tartsa be a biztonsági előírásokat, figyelje a versenyen dolgozó biztonsági személyzet kéréseit, vigyázzon maga és mások testiépségére!

Mindenkinek nagyon jó szórakozást kívánunk!

A versennyel kapcsolatos valamennyi információt – programok, időpontok, útlezárások, térképek – megtalálják a www.mecsekrallye.com weboldalon.

Friss hírek

A HUMDA lett az Országos Rally Bajnokság promótere

A HUMDA lett az Országos Rally Bajnokság promótere

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. lett az Országos Rally Bajnokság (ORB) promótere. Az Ügynökség 2023 óta névadó támogatója a versenysorozatnak, a jövőben pedig a HUMDA kiemelt feladata lesz promóterként, hogy a jól bevált nemzetközi példák alapján minőségi, eladható termékké formálja a HUMDA Országos Rally Bajnokságot. A legfontosabb célok közé tartozik, hogy a szervezők minden esetben szavatolják a nézők, a versenyzők és a rendezvényen dolgozók biztonságát.

Német Gábor lett Diósgyőr bajnoka

Német Gábor lett Diósgyőr bajnoka

A mögöttünk hagyott hétvégén 120 páros versengett egymással a II. Hell Diósgyőr Rallyn. A HUMDA Országos Rally Bajnokság második futamát végül a miskolci Német Gábor, Németh Gergely kettős nyerte meg, megelőzve a Turán Frigyes, Zsíros Gábor és a harmadik helyen zárt Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt kettőst.