A HUMDA által rendezett Rally Hungaryn versenyez először a raliszakágban Michelisz Norbert

2023. szeptember 22. | Hírek

A Széchenyi Egyetem Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség által támogatott Rally Hungaryn indul első alkalommal raliversenyen Michelisz Norbert, a túraautó világkupa 2019-es bajnoka. A HUMDA rendezi az október 6. és 8. között hazánkba, pontosabban Nyíregyháza és a Zemplén vidékére látogató ERC, azaz a Rally Európa-bajnokság futamát. Michelisz Norbert a HUMDA Podcastben hosszabban nyilatkozott arról, miért akarja magát kipróbálni ebben a számára új szakágban.
 
Az idei a negyedik esztendő, hogy az ERC mezőnye hazánkba érkezik, minden évben több tízezer ember látogat ki a rendezvényre, ahol számos nemzetközi szinten elismert raliversenyzőnek lehet szurkolni. Magyarország legeredményesebb autóversenyzője karrierje első raliversenyére készül, Michelisz Norbert remek formában van, túl a szezon felén, három fordulóval a szezon zárása előtt a TCR World Tour túraautósorozat éllovasa. Jó esély van arra, hogy 2019 után idén újra bajnoki címet ünnepeljen.

– Tavaly Zolderben vezethettem Thierry Neuville WRC-autóját egy bemutatón, idén pedig a Goodwood Fesztiválon ülhettem be a Hyundai másik WRC-pilótája, Esapekka Lappi mellé. Testközelből láthattam, hogyan vezetnek, és amikor a Hyundai Motorsport különböző rendezvényein együtt „bandázunk” a raliversenyzőkkel, egyébként is mindig kérdezgetem őket az itinerírásról, a felkészülésről, szakmai érdekességekről, szóval sokat tanulok tőlük – mondta Michelisz Norbert a HUMDA Podcast műsorában, amely Spotifyon hallgatható és YouTube-on nézhető meg.

Michelisz Norbert már gyermekkorában megfertőződött az autó-motorsporttal. Első gokartjával már hétévesen földutakon száguldozott, majd az online versenyzés világában próbálta ki magát, amelynek köszönhetően lehetőséget kapott, hogy kipróbálja az első valós versenyautóját. A különböző bajnokságokban aratott győzelmek után 2008-ban részt vett a WTCC szezonjában, majd ő lett az első magyar versenyző, aki győzött FIA által szervezett eseményen, a legendás makaói WTCC futamon. Számos sikeres WTCC szezon után Norbi 2018-ban csatlakozott a Hyundai csapatához a WTCR bajnokság induló szezonjában. Mindössze második szezonjában a csapattal, lenyűgöző teljesítménnyel megnyerte a bajnokságot. Emellett az elmúlt években a HUMDA munkáját is segíti szaktudásával, például a Hungarian Motorsport Academy utánpótlásprogramban.

A podcast a következő hónapokban rendszeresen jelentkezik új részekkel. A Széchenyi Egyetem Csoporthoz tartozó HUMDA a zöld mobilitás, a közlekedésbiztonság, az autó- és motorsport, illetve az ezekhez a területekhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés területein tevékenykedik, így a műsorok is ezeket a témákat járják körbe. Többek között bemutatkozik a győri Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjával szorosan együttműködő SZEnergy mérnökhallgatói csapat, de szó lesz az autonóm rendszerek közlekedésen belüli szerepéről, a klímacélok és a közlekedés viszonyáról, a hidrogén mobilitási felhasználásáról, az elektromos meghajtású autóbuszokról és a Zöld Busz Program sikereiről is. Szóba kerül a HUMDA Lab, az Ügynökség kutatás-fejlesztési és innovációs leányvállalatának munkája, az energetika jövője, a hazai autósport jövője és az őszi közlekedésbiztonság. A podcast szemléletformáló, informáló és érdekes adásait azoknak érdemes követnie, akiket érdekel a közlekedés, a technikai sportok és általában a mobilitás jövője.

Friss hírek

Újra a Mecsekbe látogatnak a ralisok

Újra a Mecsekbe látogatnak a ralisok

Júniusban ismét a rali szerelmesei vehetik birtokba Baranyát. Ahogyan az elmúlt évben, ezúttal is a nyár első hónapjában rendezik meg a Mecsek Rallye-t, idén 57. alkalommal. A Pécs környéki aszfaltos utak június 13-15-e között ismét várják azt a csaknem 150 versenyzőpárost, akik a különböző sorozatokban, a két nap alatt összesen 12 gyorsasági szakaszon mérik össze tudásukat. Idén két, teljesen új formátumú szakasz biztosítja majd a változatosságot a régi klasszikus szakaszok mellett: Pécsvárad-Komló, illetve Abaliget-Orfű-Árpádtető ilyen formában még nem szerepelt a programban.

A HUMDA lett az Országos Rally Bajnokság promótere

A HUMDA lett az Országos Rally Bajnokság promótere

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. lett az Országos Rally Bajnokság (ORB) promótere. Az Ügynökség 2023 óta névadó támogatója a versenysorozatnak, a jövőben pedig a HUMDA kiemelt feladata lesz promóterként, hogy a jól bevált nemzetközi példák alapján minőségi, eladható termékké formálja a HUMDA Országos Rally Bajnokságot. A legfontosabb célok közé tartozik, hogy a szervezők minden esetben szavatolják a nézők, a versenyzők és a rendezvényen dolgozók biztonságát.