Rally Hungary Szuperspeciál 2021

A HUMDA a 2023-as magyarországi ERC futam megrendezésén dolgozik

2022. november 14. | Hírek

A hétvégi Zemplén-rali rendezésével elégedettek voltak a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) képviselői. Ezzel párhuzamosan megkezdte a tárgyalásokat a viadal 2023-as magyarországi visszatéréséről a rali Európa-bajnokság (ERC) promóterével a hazai jogtulajdonos HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Az FIA pozitív értékelése esetén egy éves szünet után térhet vissza az ERC.

Szombaton és vasárnap rendezték meg szerencsi központtal a Zemplén-ralit, amely a hazai bajnoki mellett Európa-kupa (ERT) forduló is volt. A versenyt a helyszínen tekintették meg az FIA megfigyelői, akik alapvetően elégedettek voltak a látottakkal. A szervezés és a rendezés számos részletét ellenőrizték a szakemberek.

Szintén ellátogatott az eseményre Iain Campbell, az ERC promótere, a WRC Promoter GmbH vezetője, akivel személyesen tárgyalt Őry Kornél a HUMDA képviseletében az ERC 2023-as magyarországi visszatéréséről.

Az Ügynökség célja, hogy 2023-ban újra ellátogasson a kontinens legrangosabb raliversenye hazánkba. A jelenlegi tervek szerint 2023. őszén rendezhetik meg a Rally Hungary futamát. A HUMDA szorosan együtt dolgozik a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséggel (MNASZ) annak érdekében, hogy a 2023-as rendezés megfeleljen a szigorú szakmai elvárásoknak.

– Büszkék vagyunk rá, hogy sportdiplomáciai erőfeszítéseink eredményre vezettek és komoly esélyünk van arra, hogy az ERC mezőnye visszatérjen az országba. Tavalyi ígéretünknek megfelelően az eddigi tapasztalatok alapos kiértékelését követően, a szervezésben részt vevők kemény munkájának és a folyamatos promóteri egyeztetéseknek köszönhető ez az előrehaladás. Bízunk benne, hogy az FIA jelentése mindent rendben talál és visszakerülhetünk az ERC-naptárba. Hosszú távú célunk, hogy az ERC-mezőny stabilan hazánkba látogasson. Ez nem csupán a sorozat élmezőnyéhez tartozó versenyzőink miatt fontos, hanem a rali nagyszámú hazai rajongótábora miatt is. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a rendezés kifogástalan legyen és mind a közönség, mind a promóter elégedett legyen a versenyt követően. Nagy a felelősségünk, hiszen újra lehetőséget kapunk a rendezésre. A HUMDA számára kiemelten fontos a rali szakág. Bízunk benne, hogy jövőre a HUMDA Academy raliversenyzői is kiemelkedő eredményeket érnek el a Magyarországi ERC-futamon, a Rally Hungary-n – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Háttérinformáció

Még 2021 decemberében biztonsági hiányosságokat állapított meg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az ERC magyar futamával kapcsolatban, amely így egymást követő két évben kapott sárga lapos figyelmeztetést. A Motorsport Világtanács döntése azt jelentette, hogy 2022-ben nem lehetett rali Eb-futamot rendezni hazánkban. A mulasztásokban érintett területek nem a HUMDA hatáskörébe tartoztak. Az Ügynökség, mint promóter, alapvetően finanszírozási, jegyértékesítési, marketing és kommunikációs feladatokat látott el. A biztonsági teendőkért minden esetben az FIA-val szerződéses viszonyban álló, megfelelő licensszel rendelkező rendező felel. A promóteri teendőkkel kapcsolatban nem merültek fel problémák.

Friss hírek

Újra a Mecsekbe látogatnak a ralisok

Újra a Mecsekbe látogatnak a ralisok

Júniusban ismét a rali szerelmesei vehetik birtokba Baranyát. Ahogyan az elmúlt évben, ezúttal is a nyár első hónapjában rendezik meg a Mecsek Rallye-t, idén 57. alkalommal. A Pécs környéki aszfaltos utak június 13-15-e között ismét várják azt a csaknem 150 versenyzőpárost, akik a különböző sorozatokban, a két nap alatt összesen 12 gyorsasági szakaszon mérik össze tudásukat. Idén két, teljesen új formátumú szakasz biztosítja majd a változatosságot a régi klasszikus szakaszok mellett: Pécsvárad-Komló, illetve Abaliget-Orfű-Árpádtető ilyen formában még nem szerepelt a programban.

A HUMDA lett az Országos Rally Bajnokság promótere

A HUMDA lett az Országos Rally Bajnokság promótere

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. lett az Országos Rally Bajnokság (ORB) promótere. Az Ügynökség 2023 óta névadó támogatója a versenysorozatnak, a jövőben pedig a HUMDA kiemelt feladata lesz promóterként, hogy a jól bevált nemzetközi példák alapján minőségi, eladható termékké formálja a HUMDA Országos Rally Bajnokságot. A legfontosabb célok közé tartozik, hogy a szervezők minden esetben szavatolják a nézők, a versenyzők és a rendezvényen dolgozók biztonságát.